Back

Marta Barandiy: Een Pleitbezorger voor Oekraïne in Europa

Marta Barandiy is benoemd tot Vertegenwoordigster van de Oekraïense Ombudsman in het Koninkrijk België en voor EU-zaken. Deze benoeming benadrukt de strategische inzet van Oekraïne om zijn vertegenwoordiging en invloed binnen de Europese Unie te versterken in een cruciale periode voor zowel Oekraïne als Europa.

Biografie en Carrière

Marta Barandiy werd geboren in Lviv, Oekraïne, op 13 juni 1984. Ze begon haar academische loopbaan aan de Lviv Ivan Franko Nationale Universiteit, waar ze Internationaal Recht studeerde. Haar zoektocht naar kennis bracht haar naar de Universiteit van Saarland in Duitsland, waar ze haar master- en doctoraatstitel behaalde, met de focus op Europese integratie en nationale soevereiniteit. Haar academisch werk legde een sterke basis voor haar begrip van de complexe juridische en politieke dynamiek tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Barandiy’s professionele reis wordt gekenmerkt door haar toewijding aan de Europese integratie van Oekraïne. In 2014 richtte ze Promote Ukraine op, een in Brussel gevestigde NGO die een cruciale rol heeft gespeeld in het behartigen van de belangen van Oekraïne binnen de EU. Haar leiderschap in deze organisatie, vooral tijdens de voortdurende oorlog met Rusland, is van groot belang geweest in het mobiliseren van steun voor Oekraïne, zowel politiek als door humanitaire hulpinspanningen.

Marta Barandiy is een vooraanstaand mensenrechtenactivist en publiek figuur die aanzienlijke bijdragen heeft geleverd aan de Europese-Oekraïense betrekkingen. Ze is de laureaat van de Europese Burgerprijs 2022, toegekend door het Europees Parlement, ter erkenning van haar uitzonderlijke inspanningen op het gebied van mensenrechten en democratische waarden. Marta is oprichter van de Promote Freedom Foundation, die zowel in Brussel als in Los Angeles actief is, en ze is hoofdredacteur van de Brussels Ukraïna Review. Daarnaast is ze oprichter en leider van het lobbybedrijf Djannet Consulting in Brussel.

Tussen 2018 en 2022 vertegenwoordigde Marta het advocatenkantoor Asters in Brussel en was ze docent aan de Oekraïense Vrije Universiteit in München, gespecialiseerd in soevereiniteit in internationaal en Europees recht. Ze is ook auteur van twee monografieën en was lijsttrekker voor de Belgische politieke partij Voor U bij de Europese Parlementsverkiezingen. Marta is moeder van twee kinderen en is sinds juli 2024 benoemd tot Vertegenwoordigster van de Oekraïense Ombudsman in België en voor EU-zaken, waar haar uitgebreide ervaring naar verwachting aanzienlijk zal bijdragen aan de bescherming van Oekraïense rechten in Europa.

Waarom Marta Barandiy de Ideale Kandidaat is

Marta Barandiy’s diepgaande kennis van het Europese recht, haar uitgebreide ervaring in belangenbehartiging en haar onwrikbare inzet voor mensenrechten maken haar de ideale kandidaat voor de rol van Vertegenwoordigster van de Oekraïense Ombudsman in België en voor EU-zaken. Haar werk met Promote Ukraine heeft niet alleen haar organisatorische en leiderschapsvaardigheden benadrukt, maar ook aangetoond dat ze in staat is om complexe politieke landschappen te navigeren, een cruciale vaardigheid voor haar nieuwe rol.

De benoeming van Barandiy komt op een moment dat Oekraïne sterke, geïnformeerde vertegenwoordiging in de EU nodig heeft om op te komen voor de rechten van zijn burgers en ervoor te zorgen dat de problemen waarmee Oekraïners in Europa worden geconfronteerd, met urgentie en gevoeligheid worden aangepakt. Haar academische achtergrond in internationaal recht, in combinatie met haar praktische ervaring, stelt haar in staat om de behoeften en perspectieven van Oekraïne effectief over te brengen aan Europese beleidsmakers.

Taken en Verantwoordelijkheden

Als Vertegenwoordigster van de Oekraïense Ombudsman zal Marta Barandiy verantwoordelijk zijn voor verschillende cruciale taken.

Volgens de Oekraïense wetgeving, waaronder de wet van Oekraïne “Op de Parlementaire Commissaris voor de Rechten van de Mens” en de bepalingen die de vertegenwoordigers van de Ombudsman regelen, zal haar rol het volgende omvatten:

  1. Monitoring en Rapportage: Ze zal toezicht houden op de naleving van de rechten van Oekraïense burgers in België en de EU, ervoor zorgen dat eventuele schendingen worden gerapporteerd en aangepakt.
  2. Belangenbehartiging en Dialoog: Marta zal in gesprek gaan met Europese instellingen en lidstaten om te pleiten voor de bescherming van Oekraïense staatsburgers, vooral in het licht van het aanhoudende conflict.
  3. Bescherming van Mensenrechten: Ze zal werken aan de bescherming van de rechten van Oekraïense vluchtelingen, ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot de nodige diensten en integratie in de Europese samenlevingen.
  4. Samenwerking met NGO’s en het Maatschappelijk Middenveld: Marta zal haar werk voortzetten om de samenwerking tussen Oekraïense maatschappelijke organisaties en hun Europese tegenhangers te bevorderen, waarbij ze haar netwerk benut om de bescherming van mensenrechten te versterken.

Uitdagingen en Hoe Marta’s Expertise Kan Helpen

De uitdagingen in deze rol zijn aanzienlijk. Oekraïners in Europa worden geconfronteerd met diverse problemen, waaronder juridische status, toegang tot sociale diensten en discriminatie. De aanhoudende Russische oorlog in Oekraïne heeft deze uitdagingen verergerd, waardoor adequate vertegenwoordiging belangrijker is dan ooit.

Marta Barandiy’s diepgaande kennis van het Europese recht en haar gevestigde relaties met EU-instellingen positioneren haar uniek om deze uitdagingen aan te pakken. Haar ervaring in belangenbehartiging via Promote Ukraine heeft haar de vaardigheden bijgebracht die nodig zijn om effectief te onderhandelen en te communiceren met Europese leiders, waardoor Oekraïense kwesties hoog op de EU-agenda blijven. Bovendien sluit haar toewijding aan transparantie en de rechtsstaat perfect aan bij de missie van de Ombudsman om mensenrechten te beschermen.

Nadien

De benoeming van Marta Barandiy tot Vertegenwoordigster van de Oekraïense Ombudsman in België en voor EU-zaken is een strategische en tijdige beslissing. Haar uitgebreide ervaring, academische achtergrond en bewezen toewijding aan mensenrechten maken haar de ideale keuze om de belangen van Oekraïne in Europa te vertegenwoordigen. Nu ze deze rol op zich neemt, zal haar expertise van onschatbare waarde zijn bij het aanpakken van de complexe uitdagingen waarmee Oekraïners in Europa worden geconfronteerd en ervoor te zorgen dat hun rechten worden beschermd en gehandhaafd binnen het EU-kader.

Contactgegevens

Voor het gemak van Oekraïense burgers die in België wonen, verstrekken wij de contactgegevens van de Vertegenwoordigster van de Ombudsman:

  • Adres: Boulevard Emile Jacqmain 81, 1000 Brussel, België.
  • Werktijden op spreekuren: Dinsdag en donderdag (vanaf 1 september) van 14:00 tot 16:00.
  • Telefonische werktijden: Van maandag tot vrijdag van 10:00 tot 17:00.
  • Telefoon: +32478333431, +32466361750.
  • E-mail: marta.barandiy@promoteukraine.org

Marta Barandiy staat altijd klaar om Oekraïners in België te helpen, waarbij ze hun rechten beschermt en de samenwerking tussen Oekraïne en de Europese Unie bevordert.

This website stores cookies on your computer 🦄